Zijn Biografie, Preken en Bijbels Dagboek

1 Februari – De Loopbaan Lopen

Daarom dan ook, alzo wij zo groot een wolk der getuigen rondom ons hebben liggende, laat ons afleggen alle last, en de zonde, die ons lichtelijk omringt, en laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan, die ons voorgesteld is. Hebreeën 12:1

Door genade in het hart kan iemand alle tegenwerkende obstakels aan: hij breekt door alle heen, en ontdekt dat ze hem er niet van kunnen weerhouden van start te gaan. Hij legt de lasten af en begint aan de wedstrijd die voor hem is uitgezet. Als een hardloper die aan een wedstrijd begint, is hij aanvankelijk een en al vuur, en zit hij vol kracht en energie, zijn blik is op de kroon gericht, zijn voeten zijn onvermoeid; zo rent hij ijverig door. Maar na een tijdje merkt hij dat hij nog niet iedere last heeft afgelegd, en naarmate zijn kracht hem in de steek laat, worden de lasten die hij draagt steeds hinderlijken Hij heeft de wereld nog niet helemaal opgegeven. Hij heeft misschien de buitenwereld afgeworpen, maar van de binnenwereld komt hij niet zo makkelijk af. Hij heeft uiterlijke zonden opzij geworpen die hem eens naar de aarde drukten en een blok aan zijn been waren, maar hij merkt dat hij zijn zonden vanbinnen niet zo makkelijk kan verwijderen. Weliswaar kan hij door de genade het begaan van uiterlijke zonden stopzetten, maar er is nog steeds een slecht hart dat steeds nieuwe gelegenheden en verlokkingen tot het kwaad voortbrengt. Hij merkt ook dat het alleen door de genade is dat hij deze lasten kan afleggen; dat alles wat geen genade is, last is; alles wat niet helpt, belemmert; en alles wat niet aanspoort vooruit te gaan, tegenhoudt. En zo ontdekt hij dat hij veel dingen moet afwerpen waarvan hij aanvankelijk niet voelde dat het lasten waren; dat hij veel praktijken, principes en diep gekoesterde afgoden moet opgeven, want hij merkt dat hij nu, als hij ze niet aflegt, er zo door wordt belemmerd en gehinderd dat hij zeker weet dat hij nooit overwinnaar zal worden. Hij begint te merken dat niet alleen zonden in allerlei gedaanten in zijn hart, naarmate ze aan het licht komen en bevrediging eisen, lasten worden die een blok aan zijn been zijn, maar dat zijn eigen kracht, wijsheid en gerechtigheid; zijn eigen besluiten en beloften; zijn eigen vleselijke vroomheid en menselijke heiligheid ook zware lasten zijn die hij moet afleggen.

Lezen: 2 Korinthe 6:11-7:1

Zijn Biografie, Preken en Bijbels Dagboek

Welkom op deze website. Hier vindt u de Bijbelse dagboeken "Korenaren uit de volle oogst" "Door Baca's Vallei" en "365 Dagen Met Philpot" van J.C. Philpot.

Translate

J.C. Philpot

Philpot werd geboren in Ripple in het Engelse graafschap Kent, iets ten noorden van Dover. Hij studeerde in Londen en in Oxford en werd op 26-jarige leeftijd in Stadhampton bevestigd tot predikant van de Kerk van Engeland.

Na een lange 'worsteling' onttrok Philpot zich in 1835 aan de staatskerk. Hij schrijft daarover in één van zijn preken: Ik verlaat de Kerk van Engeland omdat ik in haar nauwelijks een merkteken van de ware kerk bespeuren kan. Hij sloot zich aan de baptistengemeenten, die later de Gospel Standard Strict Baptists zouden worden genoemd. Philpot was een van de eerste redacteuren van het kerkblad The Gospel Standard.

In 1838 werd Philpot predikant van de Strict Baptist-gemeenten Stamford en Oakham. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in de Londense buitenwijk Croydon. Hij stierf eind 1869. Joseph Charles Philpot ligt begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Queens Road in Croydon.

DONEREN